Kirjelmä Mynämäen kunnanvaltuustolle 14.9.2020 kokoukseen Mietoisten paikallisyhdistyksiltä

Olemme huolestuneina saaneet lukea Mynämäen kunnan talouden tasapainottamistyöryhmän ehdotuksen Kylätalo Mietolan myymisestä. Pidämme tärkeänä, että päätöksiä tehtäessä te, arvoisat kunnanvaltuutetut, olette tietoisia, minkälaisesta kokonaisuudesta Mynämäen kunta on Kylätalo Mietolan kohdalla luopumassa ja minkälaisesta todellisesta säästöstä on kyse. Taustatietona haluamme ensin kertoa miten Kylätalo Mietola on ylipäätään alun perin Mietoisten kirkonkylään syntynyt. Mynämäen kunnanvaltuusto teki päätöksen 19.9.2011, että pitkään myynnissä ollut rakennus voidaan remontoida vapaaehtoisvoimin talkoilla kylän asukkaille yhteiseksi tilaksi. Remonttia tehtiin noin vuoden verran ja ensimmäiset toiminnot tilassa otettiin käyttöön syksyllä 2012. Jo helmikuussa 2013 rakennuksessa toimi koululaisten aamu-ja iltapäivätoiminta, nuorisotila ja itsepalvelukirjasto. Hyvin varhaisessa vaiheessa rakennus nimettiin Kylätalo Mietolaksi. Yläkertaan valmistuivat tilat yhdistyksille v. 2014. Tukea vapaaehtoisten toimijoiden talkoilla toteutetussa isossa hankkeessa saatiin Leader Ravakasta.

Kylätalon käyttö on remontin valmistumisen jälkeen jatkunut aktiivisena eri yhdistysten toimintojen keskuksena. Raisio-opiston järjestämillä vuotuisilla kudontakursseilla paikalliset kutojat käyttävät yläkerran yhdistysten tiloja talvikuukausina loka-maaliskuussa keskiviikkoisin ja erillisiä käsityötiloja ympäri vuoden muinakin heille parhaiten sopivina ajankohtina harrastamiseensa. Yhdistysten tilojen käyttäjiä ovat lisäksi partiolippukunta Mietoisten Kolopuutintit, joka kokoontuu Kylätalon tiloissa kuukausittain pidetyissä johtajiston kokouksissa ja aina silloin kun viikkotoiminnassa tarvitaan sisä-tai keittiöolosuhteita, esim. leipomisessa ja ruoanvalmistuksessa. Yhdistysten tiloissa kokoontuvat säännöllisesti myös Mietoisten MLL, Mietoisten Kirkonseudun Kylät ja Tavastilan koulun vanhempainyhdistys. Myös Mietoisten-Mynämäen luonnonsuojeluyhdistys on osallistunut Kylätalo Mietolan ylläpitoon. Yhdistysten tilat koostuvat wc-tiloista sekä kahdesta erillisestä kenelle tahansa 10 € käyttökorvausta vastaan varattavissa olevasta kokoustilasta sekä erillisestä toimistotilasta. Yhdistyksillä on kellarissa lämmin varastotila, joka on jatkuvasti yhdistysten aktiivisessa käytössä. Mietoisten Kirkonseudun Kylät ry säilyttää sekä tapahtumissa käytettävää ja yleisölle lainattavissa olevaa kalustoaan Kylätalon takapihalla sijaitsevassa kylmässä varastotilassa.

Kunnan nuorisotoimen yhdessä 4-H- toimijoiden kanssa järjestämä nuorisotila eli nuokkari on avoinna tiistai- ja torstai-iltaisin paikalliselle nuorisolle. Viikoittain nuoria käy tiloissa n. 50 ja erillisiin 4H-kerhoihin osallistuu reilu 20 lasta tai nuorta. Nuokkarin tiloissa on paljon mietoislaisille nuorille lahjoituksena tullutta kalustoa esim. muutama pelikonsoli, tietokone, pingispöytä ja biljardipöytä ym. Nuorisotilassa on aina turvallinen aikuinen valvomassa, käyttö on ollut tasaisesti aktiivista ja yleisillä paikoilla notkumisen aiheuttamia häiriötilanteita kylällä ei ole viime vuosina koettu. Nuoret ovat kokeneet nuokkarilla käymisen turvalliseksi ja luontevaksi tavaksi viettää aikaa ystävien kanssa. Nuoret kasvavat Kylätalon nuokkaritoimintaan mukaan jo varhain ja kynnys ottaa yhteyttä tuttuun nuorisotyöntekijään on matala. Kylätalo Mietolan nuokkaritoiminta on ennaltaehkäisevää nuorisotyötä parhaimmillaan.  Nuorisotiloissa on toiminut myös nuorten itsensä pitämä kesäkahvila kolmena kesänä.

Kylätalo Mietolan alakerrassa toimiva itsepalvelukirjasto on avoinna joka päivä ma-su klo 07-21 ja sen kautta on mahdollista varata ja tilata teoksia koko Vaski-kirjastojen alueelta. Kirjasto on vapaa-ajallakin koululaisten suosiossa ja kouluaikana sitä käyttävät päiväkoti, eskari sekä Tavastilan koulun opetusryhmät. Nuorten lisäksi itsepalvelukirjaston käyttäjien ikäjakauma on erittäin laaja. Sitä käyttävät ahkerasti myös iäkkäämmät, joille asiointi kauempana keskustan pääkirjastossa voi olla haasteellista. Mietoisten itsepalvelukirjastoa on lähivuosien aikana mainostettu, kehuttu ja kiitelty valtakunnallisella tasolla edistyksellisyydestään ja käyttäjäystävällisyydestään. Itsepalvelukirjasto on avoinna ja asiakkaiden käytettävissä myös niinä päivinä kun pääkirjasto on suljettuna. Itsepalvelukirjasto on kirkonkyläläisille erittäin tärkeä lähipalvelu sanan varsinaisessa merkityksessä. Vuonna 2018 käyntejä oli 3283 kpl, v. 2019 3935 kpl ja vuonna 2020 30.6. mennessä 1950 kpl kevään koronasulusta huolimatta.

Kylätalo Mietolassa järjestettävässä aamu- ja iltapäivätoiminnassa on tulevan lukuvuoden aikana n. 20 lasta.

Kylätalo Mietolan takapihan tontilla sijaitsee yleinen leikkipuisto, jota myös iltapäiväkerho ja nuokkari hyödyntävät toiminnassaan. Puistossa on järjestetty myös piknik-tyyppistä perhekerhoa.

Kylätalo Mietolan yhdistysten tiloja käyttävät säännöllisesti myös lukuisat muut paikalliset yhdistykset, yritykset sekä yksityishenkilöt kokouksien, juhlien, kurssien, tapahtumien ja teemailtojen järjestämiseen varsin huokealla 10 € käyttökorvauksella. Käyttökorvauskuluilla tiloihin hankitaan mm. käsisaippuaa, wc-paperia, siivoustarvikkeita ja tiskiainetta. Kylätalon yhdistykset ovat sitoutuneet myös sen puhtaana pitoon. Arviomme mukaan Kylätaloa käyttää joka viikko ainakin noin parin sadan asukkaan vaihteleva joukko, ja tässä eivät vielä ole mukana itsepalvelukirjaston asiakkaat. Vuositasolla Kylätalon toimintoja pääsevät hyödyntämään arviolta yli tuhatpäinen paikallisten asukkaiden joukko. Kylätalo Mietolan käyttöaste on parempi, kuin monen muun kunnan omistaman kiinteistön.

Kunnilla on lakiin perustuva velvollisuus tuottaa rakenteet, jotka mahdollistavat laadukkaan ehkäisevän päihdetyön tekemisen ja jatkossa kunnan rooli muissakin syrjäytymistä ehkäisevissä toiminnoissa tulee vain kasvamaan tulevassa Hyte/Sotessa.

Kylätalo Mietolasta ja sen toiminnoista luopuminen aiheuttaisi valtavan loven ennaltaehkäiseviin ja yhteisöllisyyttä tukeviin palveluihin erityisesti Mietoisten kirkonkylän, mutta myös koko muun Mietoisten alueella. Mynämäkeen ollaan suunnittelemassa reiluja investointeja uusien asukkaiden houkuttelemiseksi Älykylä-mallilla, mutta samalla unohtuu kunnassa jo olemassa olevien älykylä-tyyppisten yhteisöllisyyttä ylläpitävien toimintamallien tiedostaminen, tunnistaminen ja olemassaolo. Kylätalo Mietolan myymisellä tavoiteltu n.20 000 € vuotuinen säästö johtaa helposti paikallisten asukkaiden sosiaali- ja sairaanhoitolaskujen moninkertaistumiseen. Yhdenkin nuoren syrjäytymisen estäminen maksaa Kylätalon ylläpitokustannukset monien vuosien osalta takaisin. Mietoisten Kirkonseudun Kylät ry yhdessä, Mietoisten MLL paikallisyhdistyksen, Tavastilan koulun vanjempainyhdistyksen, Partiolippukunta Mietoisten kolopuutinttien ja Mynämäen-Nousiaisten 4H-yhdistyksen kanssa edellyttää kunnanvaltuustoa joko

  1. poistamaan Kylätalo Mietolan talouden tasapainottamisohjelman myyntilistalta tai
  2. perusteellisesti selvittämään ennen myyntipäätöstä miten edellä kuvaillut palvelut saadaan järjestettyä paikallisesti Mietoisten kirkonkylän alueella muissa korvaavissa tiloissa ottaen huomioon tarkat laskelmat korvaavien tilojen aiheuttamista mahdollisista lisäkustannuksista

Mietoisissa 9.9.2020

Mietoisten Kirkonseudun Kylät ry

MLL Mietoisten paikallisyhdistys

Tavastilan koulun vanhempainyhdistys

Partiolippukunta Mietoisten Kolopuutintit

Mynämäen-Mietoisten 4H-yhdistys ry

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s